Ročník |
2020 |
Charakteristika obdobia |
Ideálny bol tento ročník s vysokými priemernými teplotami, s dostatočnými vlahami a bez extrémností. Ďakujúc viacročným biologickým ochranám rastlín na dnes bobule strapcov boli také pružné a tvrdé, že sami už dokážu brániť voči chorobám, tak s chorobami sme nemali starosti. Aj nás prekvapila výnimočná ovocná aróma, čo sme objavovali toho roku aj v bobuliach strapcov, vinobranie bolo v čase optimálnych zrelostí strapcov, preto vkladáme veľké nádeje do vín tohto ročníka. |
Odroda viniča |
100 % Merlot |
Pôvod hrozna |
Villány |
Oblasť |
Kopár |
Vek viniča |
15 - 21 rokov |
Obdobie zberu |
Začiatok októbra |
Spôsob výsadby |
Stredne vysoký kordón, 230x120 integrovaná produkcia |
Technológia výroby |
Fermentácia prebiehala v drevených kadiach .Biologické uvoľňovanie kyseliny jablčnej prebiehalo už v drevených sudoch. Víno dozrievalo v nových barikových sudoch( 100% maďarských) 16 mesiacov. |
Obsah alkoholu |
14,5 obj. % |
Extrakt bez cukru |
34,5 g/l |
Obsah kyselín |
5,0 g/l |
Zvyškový cukor |
1,8 g/l |
Charakteristika vína |
Je to víno hlbokotmavej až prechodom do čiernej farby, s fialovými reflexmi a na stene pohára malujúce husté oblúky. Výnimočné bohatstvo arómy tohto vína tvoria slané, minerálne, ovocné znaky a sladké koreniny. Slivka, malina a višňa ovládajú chuťovú charakteristiku tohto vína, do ktorej sa integrujú aj znaky kakaa a kávy. Pitím cítime dynamickú prítomnosť kyselín, vyzdvihujúc prítomnosť zrelých ovocí. Napnuté taníny krásne držia toto víno, garantujúc tejto kvality ešte dlhé roky počas doby fľaškového zrenia. |
Zrelosť vína |
Víno sa veľmi dobre pije i teraz, no vrchol dosiahne až okolo roku 2026 – 2027. |
Nový komentár