Ročník |
2020 |
Charakteristika sezóny |
Rok 2020, podobne ako predchádzajúce dva roky charakterizovala atypicky slabá zima. V apríli a v septembri bolo dosť sucho, no v priebehu ostatných mesiacov napadlo v krátkych časových úsekoch dostatok dažďa. Celoročná ochrana rastlín síce miestami nastolila výzvy, ale v konečnom dôsledku výsledok bol úspešný. Vinobranie sme ukončili 20.októbra, počas neho bolo počasie dobré. Všetky odrody krásne dozreli, strapce boli zdravé s dokonalou rovnováhou cukru, kyselín a aromatických látok. Ochutnávajúc týchto nových vín vkladáme veľké nádeje do tohto vinárskeho ročníka 2016. |
Odroda viniča |
Cabernet Franc – 50 %, Merlot – 40 %, Cabernet Sauvignon – 10 % |
Pôvod hrozna |
Villány |
Oblasť |
Kopár, Konkoly, Csillagvölgy, Ördögárok |
Vek viniča |
17-24 rokov |
Obdobie zberu |
Koniec septembra až začiatok októbra |
Spôsob výsadby |
Stredne vysoký kordón, 230x120 integrovaná produkcia |
Technológia výroby |
Fermentácia prebiehala sčasti v nerezových a sčasti v drevených kadiach, uvoľňovanie kyseliny jablčnej v drevených sudoch. Až 60 % vína dozrievalo v nových barikových sudoch a 40 % vo veľkokapacitných drevených sudoch 16 mesiacov. |
Obsah alkoholu |
14,5 obj. % |
Extrakt bez cukru |
34,6 g/l |
Obsah kyselín |
5,5 g/l |
Zvyškový cukor |
1,6 g/l |
Charakteristika vína |
Víno je hlboko tmavej farby s s fialkastými reflexiami. Vo vôni je cítiť vyváženosť mäsitých černíc, mineralitu a charakteristické znaky sudu. Chuť je nádherne komplexná, s pocitom prítomnosti čerstvého zrelého ovocia, krásne integrovaná príznakmi kávy a kakaa, ktoré naznačujú použitie sudov. Pitím cítime vitálnu a vibrujúcu rovnováhu, príjemnú prítomnosť kyselín a popri zrelých tanínov červené a čierne ríbezle, čierne moruše, slivku, sudové koreniny a prítomnosť hojnosti vzácneho teritória Villány. Je to komplexné víno s veľkým telom a s prísľubom do budúcnosti. |
Zrelosť vína |
Víno sa veľmi dobre pije i teraz, no očakávaný vrchol odhadujeme až okolo roku 2023 – 2028 |
Nový komentár