Ročník |
2020 |
Charakteristika obdobia |
Ideálny bol tento ročník s vysokými priemernými teplotami, s dostatočnými vlahami a bez extrémností. Ďakujúc viacročným biologickým ochranám rastlín na dnes bobule strapcov boli také pružné a tvrdé, že sami už dokážu brániť voči chorobám, tak s chorobami sme nemali starosti. Aj nás prekvapila výnimočná ovocná aróma, čo sme objavovali toho roku aj v bobuliach strapcov, vinobranie bolo v čase optimálnych zrelostí strapcov, preto vkladáme veľké nádeje do vín tohto ročníka. |
Odroda hrozna |
100 % Cabernet Franc |
Pôvod hrozna |
Villány |
Oblasť |
Csillagvölgy |
Vek viniča |
21-26 rokov |
Metóda výroby |
Stredne vysoký kordón, 230x160 integrovaná produkcia |
Obdobie zberu |
Stred októbra |
Technológia výroby |
Fermentácia prebiehala v nerezových tankoch, uvoľňovanie kyseliny jablčnej v drevených sudoch. 80 % dozrievalo v prvýkrát použitých a 20% v druhýkrát použitých barikových sudoch 16 mesiacov. |
Obsah alkoholu |
14,0 obj. % |
Extrakt bez cukru |
31,5 g/l |
Obsah kyselín |
5,1 g/l |
Zvyškový cukor |
1,7 g/l |
Charakteristika vína |
Mierna fialová farba ešte predurčuje mladosť tohto vína, vo vôni popritom ukazuje výnimočnosť. Čierna moruša, višňa, znaky toastu, vanilka a káva sa hlásia v intenzívnej harmónii. V chuti cítiť jemné taníny, zrelé ovocia, znaky kávy a kakaa a v doprovode jemných kyselín dlhým dozvukom sa uzatvára glg. Veľmi bohaté víno, ktoré už teraz predurčuje veľa, kým vážne hodnoty preukáže až po viacročnom zrení. |
Stupeň zrelosti |
Víno je vynikajúce i teraz, no jeho absolútny „výkvet“ očakávame okolo cca. okolo roku 2026-2028 |
Nový komentár