Ročník |
2021 |
Charakteristika obdobia |
Rok 2016, podobne ako predchádzajúce dva roky charakterizovala atypicky slabá zima. V apríli a v septembri bolo dosť sucho, no v priebehu ostatných mesiacov napadlo v krátkych časových úsekoch dostatok dažďa. Celoročná ochrana rastlín síce miestami nastolila výzvy, ale v konečnom dôsledku výsledok bol úspešný. Vinobranie sme ukončili 20.októbra, počas neho bolo počasie dobré. Všetky odrody krásne dozreli, strapce boli zdravé s dokonalou rovnováhou cukru, kyselín a aromatických látok. Ochutnávajúc týchto nových vín vkladáme veľké nádeje do tohto vinárskeho ročníka 2016. |
Odroda hrozna |
100 % Tempranillo |
Pôvod hrozna |
Villány |
Oblasť |
Ördögárok |
Vek viniča |
14 rokov |
Metóda výroby |
Stredne vysoký kordón, 230x160 integrovaná produkcia |
Obdobie zberu |
Stred októbra |
Príprava vína |
Fermentácia prebiehala v oceľovom tanku cca. 10 dní, biologický rozklad kyseliny jablčnej zase v drevených sudoch. Dozrievanie sa konalo v druhýkrát plnených barikových sudoch 14 mesiacov. |
Obsah alkoholu |
14,5 obj. % |
Extrakt bez cukru |
33,8 g/l |
Obsah kyselín |
5,2 g/l |
Zvyškový cukor |
1,5 g/l |
Charakteristika vína |
Farba vína s čiernym nádychom. Vo vôni je cítiť ovocie, pražené kakaové arómy, černice, malinu, čučoriedky so zemnými príznakmi v pozadí. Pri pití je cítiť vibrujúce arómy a jeho charakteristickou je aj vysoká intenzita. Obrázok chuti sa vytvára cítením prítomnosti lesných bobulovín, korenia z používania sudov, pričom krásne sa integrujú aj taníny v prítomnosti jemných kyselín. Je to mladé víno s veľkými možnosťami. |
Stupeň zrelosti |
Víno je veľmi dobre konzumovateľné i teraz, no vrchol dosiahne cca. okolo roku 2025-2027 |
Nový komentár