Ročník |
2018 |
Charakteristika obdobia |
Rok 2016, podobne ako predchádzajúce dva roky charakterizovala atypicky slabá zima. V apríli a v septembri bolo dosť sucho, no v priebehu ostatných mesiacov napadlo v krátkych časových úsekoch dostatok dažďa. Celoročná ochrana rastlín síce miestami nastolila výzvy, ale v konečnom dôsledku výsledok bol úspešný. Vinobranie sme ukončili 20.októbra, počas neho bolo počasie dobré. Všetky odrody krásne dozreli, strapce boli zdravé s dokonalou rovnováhou cukru, kyselín a aromatických látok. Ochutnávajúc týchto nových vín vkladáme veľké nádeje do tohto vinárskeho ročníka 2016. |
Odroda viniča |
Cabernet Sauvignon – 100 % |
Pôvod hrozna |
Villány |
Oblasť |
Csillagvölgy |
Vek viniča |
20-35 rokov |
Obdobie zberu |
Stred októbra |
Spôsob výsadby |
Stredne vysoký kordón, 230x160 integrovaná produkcia |
Technológia výroby |
Fermentácia prebiehala v oceľových tankoch, biologické uvoľňovanie kyseliny jablčnej v drevených sudoch, pričom 80 % vína dozrievalo vo veľkých (25 – 50 hl) drevených sudoch a 20 % v druhý a tretíkrát použitých barikových sudoch 16 mesiacov. |
Obsah alkoholu |
13,0 obj. % |
Extrakt bez cukru |
28,5 g/l |
Obsah kyselín |
4,8 g/l |
Zvyškový cukor |
1,6 g/l |
Charakteristika vína |
Je to červené víno so stredným telom a tmavobordovým nádychom farby. Vo vôni je cítiť drobné ovocia, trochu cvikly a jemné znaky sudu. Pri pití cítime čiernu ríbezľu, malinu a višňu s uzatváraním miernou kakaovou príchuťou. V ústach doznievajú mimoriadne hravé a výrazné príznaky ovocí a jemné taníny. |
Stupeň zrelosti |
Víno sa veľmi dobre pije i teraz, no jeho vrchol dosiahne očakávajúc až okolo roku 2022 – 2023. |
Nový komentár