Ročník |
2023 |
Charakteristika obdobia |
Tento ročník bol plný extrémov. V marci ešte mrazy spôsobili škody, v apríli už bolo teplo na úrovni letného obdobia. Jarné počasie b olo teplejšie, suchšie, kým leto spestrili prehánky. Vinobranie všetkých sort sa začal skoršie. Strapce boli zdravé a bobule boli bohaté na látky dávajúce chuť a arómu. V celku uzatvárame jeden dobrý a vynikajúci ročník. |
Odroda hrozna |
100 % Portugieser |
Pôvod hrozna |
Villány, Nagyharsány |
Oblasť |
Csillagvölgy, Fekete-hegy, Konkoly, Ördögárok |
Vek viniča |
19 - 49 rokov |
Obdobie zberu |
Začiatok septembra |
Príprava vína |
Fermentácia prebiehala v oceľovom tanku pri nízkej teplote, aby sa zachovala ovocnosť, potom 4 mesiace dozrievalo v drevenom sude (50 hl). |
Obsah alkoholu |
12,5 % |
Extrakt bez cukru |
28,1 g/l |
Obsah kyselín |
4,2 g/l |
Zvyškový cukor |
1,3 g/l |
Charakteristika vína |
Víno je mladistvého rubínového odtieňa s arómami kde dominujú čerešňa, višňa a trocha čiernej ríbezle, ktoré vytvárajú obrazec vône. V pohári sa hlási prítomnosť zrelých ovocí, čo dopĺňajú a obohacujú jemné známky suda. Ochutnaním nám ukazuje harmonickú rovnováhu, pričom ju doprevádzajú jemné kyseliny v príjemnom, v arómach bohatom glgu. |
Stupeň zrelosti |
Víno prejaví svoje ozajstné hodnoty, keď je správne vychladené, konzumované za čerstva, ale vydrží pár rokov aj vo fľašiach. |
Nový komentár